Rally Dakar – verdens tøffeste løp?

Rally Dakar er et årlig bil- og motorsykkelløp som blir arrangert av den franske mediegruppen Amaury Sport Organisation, som også står bak store arrangementer som Tour de France og Paris-Roubaix. Løpet ble for første gang arrangert i 1978, og hadde originalt start i Frankrikes hovedstad ,Paris, og ble avsluttet i Senegals hovedstad, Dakar. I nyere tid er dette blitt endret på etter sikkerhetsproblemer knyttet til 2008-utgaven av Rally Dakar som gjorde at løpet dette året måtte avlyses. Fra 2009-2019 ble løpet dermed flyttet til Sør-Amerika, før det de to siste årene har vært arrangert i Saudi-Arabia.

– En ekstrem utfordring

Løpet regnes som en av de tøffeste konkurransene man kan gjennomføre uavhengig av sportsgren, og løperne settes på ekstreme mentale og fysiske utfordringer. Noe av det som gjør løpet så brutalt er underlaget det kjøres på. Det er et offroad-løp, noe som betyr at førerne må forsere enorme sandområder og ørkener, gjørme, steiner og ulendt terreng på veien mot mål. Dette betyr minimalt med hvile både fysisk og mentalt, for at førerne skal klare å forsere terrenget på en rask og smidig måte. En annen faktor som gjør løpet så ekstremt er lengden på etappene. Det er et flerdagsritt hvor løperne kjører dagsetapper på opptil 800-900 kilometer, som gjør at løperne må holde konsentrasjon og energi oppe i time etter time. Mellom etappene er det dermed viktig å få slappet av og ladet både hode og kropp, løperne kan koble av med musikk fra stilige og komfortable airpods mellom etappene.

– Norske deltagere

Det er flere nordmenn som har klart å gjennomføre utfordringen Rally Dakar har å by på. Nordmannen med størst suksess i løpet er Pål Anders Ullevålseter, som har deltatt hele 12 ganger. Hans beste plassering kom under 2010-utgaven av Rally Dakar da han kjørte inn til en 2.plass, kun slått av franskmannen Cyril Despres. Pål Anders Ullevålseter har også etter sin karriere vært en sentral skikkelse i den norske mediebransjen, blant annet med stor suksess innen ulike realityprogrammer som Farmen Kjendis og Mesternes Mester.

– Ulykker og kritikk

Det er dessverre slik at i et løp som Rally Dakar vil det forekomme ulykker, da belastningen løperne blir utsatt for er så stor. Totalt er det 76 personer som har mistet livet i forbindelse med Rally Dakar, inkludert 31 førere. Grunnet dette har løpet også høstet en del kritikk av flere som mener løpet er for tøft. Det ble også kritisert for negativ innvirkning på innbyggere i de afrikanske landene rittet går gjennom. Flere mente at løpet ødela for mye av naturen og miljøet i områdene og kunne påvirke avlinger negativt. Flyttingen av løpet til Saudi-Arabia i 2020 har også mottatt kritikk, da Saudi-Arabia er kjent som et land der dårlige menneskerettigheter og kvinneundertrykkelse dessverre er en faktor.

For å oppsummere er Rally Dakar er et av de absolutt tøffeste og mest prestisjefulle motorsport-eventene i verden, men samtidig et ritt som har mottatt kritikk fra flere hold. Foreløpig er det ingen nordmenn som har klart å dra i land seieren i Rally Dakar, men muligheten finnes fortsatt!