Rallysportens historie

Mennesker har konkurrert så lenge man kan huske. Gjennom hele vår historie har vi kjempet om retten til å være raskest, smartest, sterkest, ja, best generelt. Hver gang vi får en ny oppfinnelse å kose oss med, blir den raskt til en sport. Bilen er ingen unntak. Siden de første doningene med motor kom på plass, har mennesker deltatt i mesterskap med bilene i fokus. Dette har selvsagt hjulpet utviklingen ytterligere, siden de ulike produsentene ville promotere sine egne biler og jobbet derfor på spreng for å være best. En evig konkurranse er det som driver verden fremover. Rally har vært på plass i over ett hundre år, helt siden det aller første mesterskapet i Monte Carlo år 1911. Monte Carlo Rally er fortsatt en årlig begivenhet, men flere dusin andre konkurranser har dukket opp siden dess.

ssssStore forandringer i sporten

Rally har gjennomgått store forandringer siden de første løpene, og er i dag en gigantisk sport som tiltrekker seg stor oppmerksomhet fra alle kanter. Bilene har blitt mye bedre, banene vanskeligere og pengene mye større. Etter andre verdenskrig opplevde rallysporten en rask vekst, spesielt siden nordiske mennesker begynte å kjøre om kapp på de flotte landeveiene rundt omkring i Norge, Sverige og Finland. Noen få tiår senere kom transkontinentale rallyer på plass. Nå ble det om å gjøre å komme seg raskest fra kontinent til kontinent, langs en rekke ulike land med alle sine spesielle steder og veityper.

Paris-Dakar

Det mest prestisjefulle rallyet som har vokst frem gjennom årene er Paris-Dakar. Dette utrolige løpet har vært avholdt siden 1978, og strekker seg akkurat så langt som navnet tilsier. Fra Paris i Frankrike til Dakar i Senegal. Flere ganger har man måttet endre ruten på grunn av uroligheter i de nord-afrikanske landene, men navnet har holdt seg igjennom historien. Nå om dagen avholdes Paris-Dakar i Sør-Amerika, men de fleste rallyelskere krysser fingrene for at det verdenskjente løpet vil vende tilbake til Europa og Afrika. Det kuleste med Paris-Dakar er at de fleste deltagerne er amatører. Ja, det er bare å melde seg på om du har en passende bil! Motorsykler, rallybiler, trucker, lastebiler – alle vil sikre seg en pallplass i Paris-Dakar!

Leave a Comment