Rallykjøring

Rally er en form for motorløp. Det er en sport som foregår på veier som er avsperrede og kan gjerne foregå på private veier. Rally er en sport som gjennomføres ved at man bruker spesialbyde biler. I motsetning til formel-1 og andre løp, som kjøres på bane, kjøres rally på en grusvei som har ulike sivnger og kjøres ofte i skogen der man må planlegge hvor og hvordan man skal kjøre. Rallyløp kjøres ved at en rallysjåfør kjører bilen, mens den har med seg en kartleser som sitter på passasjersiden. Rallysjåføren får instrukser fra kartleseren om hvor han skal kjøre, hvordan svinger han skal ha osv. Det gjørs for at rallysjåføren skal kunne kjøre raskest mulig. Rally er en hurtighetstest med bil, der det er om å gjort å kjøre raskest mulig til mål. Den rallysjåføren som kjører raskest mulig til mål, vinner løpet.

Rallybiler

En rallybil er en bil som går på drivstoff. Det er en bil som er spesialbygd for å kjøre et løp og for den enkelte sjåføren. Sjåføren får være med på å bestemme hvordan han vil at bilen skal være. Rallykjøring foregår på et amatørmessig nivå, men også på et profejsonellt nivå. På det profeksjoelle nivået er førerne sponset av ulike bilmerker. Det største bilmerket innenfor rally er subaru. Den norsk tidligere rallykjøreren Petter Solberg kjøre for subaru da han drev med rally. Nå har sønnen hans begynt å kjøre for subaru. I subaru og andre bilmerker har de et profeksjonelt team som er med på løp, for å klargjøre bilene før, underveis og etter løp. Rallykjøring er en risikosport, der det en en sjangse for å kjøre utenfor banen og krasje. Dermed kan ofte bilene bli skadet, det samme kan de som sitter i bilene bli. Med et profesjonellt team kan bilene raskt bli fikset, slik at de er klar til bruk igjen.

Leave a Comment